top of page

 

STUDIE

Als kind was ik een creatief iemand. Ik was altijd aan het knutselen en aan het maken. In het middelbaar ben ik sport/wetenschappen gaan volgen. In het 3 de kregen we de kans om andere richtingen te exploreren en werd toen geboeid door elektromechanica. Hier heb ik mijn studie afgemaakt met de prijs voor beste GIP* (eindwerk). Dit was een coin-pusher (speelautomaat gevonden op kermissen, zie afbeelding rechts).

 

Hierna ben ik gaan zoeken naar een studeerrichting die bij mij past. Ik ben dan uiteindelijk gekomen tot de richting productontwikkeling aan de universiteit van Antwerpen. Deze richting past perfect bij mijn creatief handelen maar ook bij mijn logisch redeneren.

Nu ben ik bezig met mijn laatste jaar van de bachelor productontwikkeling. Hierna volg ik nog de master in productontwikkeling. Hier zijn echter 3 mogelijke trajecten waaronder: strategisch design, ontwerpen van interacties en technologie-gedreven ontwerpen. 

Verder ga ik kijken wat deze 3 benamingen betekenen en welke het best bij mij passen, welke het meest nuttige is om te kiezen en welke op dit moment mijn voorkeur geniet.

 

Exploratie

Ontwerpen van interacties

Ontwikkelen van interacties verklaart zich zelf. Hier gaat men kijken hoe de persoon met het product omgaat in zijn omgeving. Er wordt gewerkt aan een zo goed mogelijke interactie. Vaak gaat dit over een bedieningspaneel en de "look and feel". Het is de eerste indruk dat het product geeft op de gebruiker en hoe duidelijk het product communiceert wat de functie is en hoe de gebruiker deze kan gebruiken.

Bij het bouwen van de coin-pusher heb ik gekeken naar bestaande producten en van hieruit een ontwerp gemaakt. Hierdoor zie je meteen wat voor een machine het is. interactie is hier belangrijk. Het is een machine om mensen te entertainen en mogelijk een prijs te laten winnen. Als er een muntje wordt ingestoken wordt er een geluidje afgespeeld (passend bij het Mario thema). Hierna gaat het muntje door een "doolhof" waar de gebruiker niet weet waar het muntje gaat eindigen. Hierdoor is het een spannend en onvoorspelbaar spel. 

Strategisch design

Hier focust men zich op het economische kant. Men werkt strategische strategieën uit om de haalbaarheid van een product groter te maken. Men kijkt op lange termijn met het gehele bedrijf om zo tot betere producten te komen en de concurrentie voor te zijn. Nieuwe technieken moeten bekeken worden of deze behoeften van de gebruikers vervuld kunnen worden. 

Zelf heb ik nog niet zo veel hier over nagedacht. In opdrachten denk je wel over "basis" onderdelen maar tijdens de opleiding is het vaak dat het gehele economische aspect niet zo zeer aan bod komt. Al ben ik hier wel in geïnteresseerd. Het kijken naar markten en vinden van opportuniteiten om consumenten beter te kunnen helpen vind ik een leuke zoektocht. Aangezien statistiek hier in voorkomt vind ik ook een pluspunt. 

Technologie-gedreven ontwerpen

Hier houd men zich bezig met de technologieën. Men kijkt naar bestaande en nieuwe technologieën om deze te gebruiken in nieuwe producten om zo de behoeften te vervullen van de gebruikers. Dit kan gaan over zeer complexe en simpele technologieën. Het gaat ook over complexe mechanische constructies en deze te testen.

 

Om terug te refereren naar de coin pusher, hier heb ik ook deels elektrisch en deel mechanisch moeten werken. En ik kom van de richting elektromechanica zo dat dit onderdeel zeer interessant is voor mij. Niet alleen het bedenken maar ook het maken en het testen zie ik volledig  zitten.  

Masterproeven

Ik heb een aantal masterproeven bekeken van voorgaande jaren om zo een beter zicht te krijgen op de 3 delen. 

Ontwerpen van interacties

"Rouwverwerking bij kinderen" van Bijloo Suzan:

Focust op de interactie van een kind met het product en om bepaalde emoties te creëren/verwerken. Psychologie heeft hier een groot aandeel.

 

"Afmeet kookhulp voor personen met een mentale beperking" van Boncquet San:

Hier gaat het ook meer over hoe mentaal gehandicapte personen omgaan met een product. Ook het psychische komt hier naar boven. De uitkomst dient dus een product te zijn dat een duidelijk commutatie geeft aan de gebruiker.

 

"Navu" (wielrennersstuur met extra’s) van De Clercq Jonathan

Men wilt hier een product met een rijke interactie creëren. Men kijkt naar een doelgroep en zoekt naar opportuniteiten. Verder in het proces staat de gebruiker centraal en zal men fysiek en mentaal het product moeten optimaliseren.

Strategisch design

"Cork collection" van Tomas Aelterman

Hier is het meteen duidelijk dat men kijkt naar het bedrijf en waar het voor staat, welke doelgroep zij kiezen en hun waarde en normen. Men onderzoekt hun bedrijf en kijkt naar de mogelijkheden dat het bedrijf kan realiseren. Een goede marktanalyse is een must.

 

"Orthopedische zool en alternatieve maatvoering voor pumps" van Claeskens Annelies

Hier is de focus op strategisch iets minder zichtbaar in het begin. Naderhand wordt er ook gekeken naar hoe men deze op de markt kan brengen en hoe men de consument het best kan inlichten over het product. Er wordt gekeken naar verschillende mogelijke doelgroepen, concurrentie, distributie, …

 

"Het polijsten van vliegtuigen" van Holvoet Franklin

Het is meteen duidelijk dat men kijkt op strategisch niveau. Door een behandeling uit te voeren en zo de verlenging van de lak van een vliegtuig een langere levensduur te geven, is een strategische keuzen. Men onderzoekt ook of het uiteindelijk goedkoper is of niet.

Technologie-gedreven ontwerpen

"Verwerkingsinstallatie van verfblikken" van Bossuyt Sebastian

De opdracht is meteen al zeer technologisch. Naarmate ik meer lees is het duidelijk dat hier een grondige technische analyse gebeurd van de onderdelen die het probleem vormen. Ook wordt er gekeken naar processen. Deze worden geanalyseerd om zo tot de beste oplossing te komen.

 

"Brease: optimale zuurstoftoediening in ziekenhuizen" van Dufrasne Didier

Hier gaat men dus ook kijken naar de processen en men analyseert deze. Men analyseert veel bestaande oplossingen om zo tot een nieuwe of de beste oplossing te komen.

 

"Gemeenschappelijk composteersysteem voor de stedelijke omgeving" van Op de Beeck Jeroen

Hier wordt ook het gehele compostproces onderzocht om zo de beste keuzes te maken. Men kijkt daarna voor elk systeem al de mogelijkheden en analyseert deze om tot een ideaal systeem te komen.

Zelfreflectie

Nu ik de 3 opties heb onderzocht, is het belangrijk om naar mezelf te kijken en te achterhalen welke optie het best bij mijn persoonlijke kenmerken past. Ik ben een zeer nieuwsgierig persoon en vind het analyseren zeer interessant. Hoe bestaande oplossingen en hoe processen werken vind ik zeer leerrijk. Ik wil dan ook het geheel begrijpen om zo tot de beste mogelijke oplossing te komen.  

Complexere systemen vind ik dan ook een uitdaging. Door het geheel tot op het detail te analyseren worden complexe systemen of processen duidelijk en kunnen er interessante dingen mee gedaan worden. Ook het analyseren van markten en het opstellen van onderzoeken vind ik interessant. Door de juiste analyses te doen bekomt men cruciale data die er voor zorgen dat de beste keuzes kunnen gemaakt worden om zo tot de beste oplossing te komen. 

Zelf ben ik eerder rationeel dan emotioneel. Ik vind een goed gebruik beter dan een mooi product. Bij de bachelor proef kreeg ik de opdracht om een industriële notenmaler te ontwikkelen. Hierbij was het functionele en gebruik ook belangrijker dan de 'looks'. Al kan men deze een mooi ontwerp geven, het gebruik moet optimaal zijn. Ik denk dat hierdoor het strategische en technologische mij eerder past. Interactie gaat vaak gepaard met vormen, kleuren, materialen,... Het gebruik is echter nog steeds belangrijk maar bij interactie gaat het meer hoe het product overkomt naar de gebruiker toe. 

Als ik terug kijk naar de bachelor proef dan valt het me op dat ik veel aandacht heb besteed aan de technologische kant van het product. Ook heb ik gekeken naar het bedrijf en de markt om zo een goede keuze te maken voor het geheel. Waar ik minder op gewerkt heb is hoe het product overkomt bij de consument. Het gebruik was goed maar de vormgeving straalde niet genoeg uit op welke manier het product gebruikt dient te worden.  

Tijdens de 3 jaar opleiding waren er projecten waarbij ik soms de groepspersonen een beetje leiden. Omdat ik zelf weet dat ik in sommige dingen niet zo goed ben, keek ik wie in de groep deze capaciteiten wel beheersten en gaf ik dan dat deel aan die persoon. Ik zorgde dan dat het uiteindelijke resultaat een geheel vormde. Een leidende functie zou mij dus 'denk ik' goed liggen. 

Zo kom ik tot de conclusie dat ik meer een praktisch persoon ben. Ik vertrouw op analyses en volg deze strikt om zo tot de beste oplossing te komen. Vormgeving is dan voor mij iets moeilijker. Hier kan ik best samenwerken met personen die hier sterker in zijn. Teamwork is dus essentieel en het leiden van een team eveneens. 

Conclusie

Ik heb gemerkt dat bij strategisch design men eerst kijkt naar het bedrijf en zoekt naar producten om de gebruiker beter te kunnen bedienen. Bij het technische begint men bij processen, men analyseert deze en bekomt (verbeterde) oplossingen. Bij interactie begint men bij de gebruiker en kijkt wat deze nodig heeft. Het lijkt dus wel dat dit overeenkomt met de 3 punten van ontwerpen n.l.: economisch, technologisch en menskundig. Ook lijkt het dat men in het gehele proces, men eerst focust op het economische (strategisch design), daarna op het technologische (technologisch gedreven ontwerpen) en dan op het menskundige ( ontwerpen van interacties). 

Na opzoekwerk en het lezen van een aantal masterproeven ben ik er vrij zeker van de het "technologie-gedreven ontwerpen" mijn 1ste keuze is. Ik ben zeer geïnteresseerd in technische systemen en processen. Als 2de keuzen zou ik kiezen voor "strategisch design". Hierbij focust men meer op bedrijfsniveau. Aangezien ik ook geïnteresseerd ben in marktonderzoek, concurrentieanalyse, distributie strategieën, ... zie ik deze richting beter bij mij passen dan ontwerpen van interacties. 

Bronnen:

Kramers, J. (n.d.). Strategisch design: de sleutel bij veranderprocessen. [online] ManagementSite. Available at: https://www.managementsite.nl/strategisch-design-sleutel-veranderproces [Accessed 11 Apr. 2018].

Aarts, P. (n.d.). [online] dmnetwerk. Available at: http://www.dmnetwerk.com/2017/04/05/strategisch-design-heeft-meer-impact-op-de-business/ [Accessed 11 Apr. 2018].

Alskar.nl. (2018). Strategisch design, het begin van innovatie.. [online] Available at: https://www.alskar.nl/strategisch-design.html [Accessed 11 Apr. 2018].

Afdeling Buitengewone Zaken. (n.d.). Strategisch ontwerp. [online] Available at: http://afdelingbuitengewonezaken.nl/tag/strategisch-ontwerp?_locale=nl [Accessed 11 Apr. 2018].

Uantwerpen.be. (n.d.). Strategisch ontwerpen - Opleiding productontwikkeling - Universiteit Antwerpen. [online] Available at: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/productontwikkeling-studeren/ontwerpen/master-1/strategisch-ontwerpen/ [Accessed 11 Apr. 2018].

Nl.wikipedia.org. (n.d.). Interaction design. [online] Available at: https://nl.wikipedia.org/wiki/Interaction_design [Accessed 11 Apr. 2018].

siang, T. (n.d.). What is Interaction Design?. [online] The Interaction Design Foundation. Available at: https://www.interaction-design.org/literature/article/what-is-interaction-design [Accessed 11 Apr. 2018].

Usability.gov. (n.d.). Interaction Design Basics | Usability.gov. [online] Available at: https://www.usability.gov/what-and-why/interaction-design.html [Accessed 11 Apr. 2018].

Uantwerpen.be. (n.d.). Ontwerpen van interacties - Opleiding productontwikkeling - Universiteit Antwerpen. [online] Available at: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/productontwikkeling-studeren/ontwerpen/master-1/ontwerpen-interacties/ [Accessed 11 Apr. 2018].

Uantwerpen.be. (n.d.). Technologiegedreven ontwerpen - Opleiding productontwikkeling - Universiteit Antwerpen. [online] Available at: https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/opleidingsaanbod/productontwikkeling-studeren/ontwerpen/master-1/technologiegedreven-ontwerpen/ [Accessed 11 Apr. 2018].

*De prijs voor beste GIP werd aan 2 eindwerken gegeven waaronder ik.

bottom of page